Διάγνωση

Ο έλεγχος και η διάγνωση της diagnosis.jpgμόλυνσης ενός ατόμου από κονδυλώματα μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω μεθόδους:

  • Κλινική εξέταση για τυχόν συμπτώματα της μόλυνσης. Τα κονδυλώματα μπορεί να μοιάζουν με κουνουπίδι σε μικρογραφία ή με ελιά (σπίλος) και να έχουν χρώμα ρόδινο, άσπρο ή καφέ. Στον άνδρα απαιτείται λεπτομερής έλεγχος στην πόσθη (πετσάκι), στη βάλανο, στην ουρήθρα – ενδοουρηθρικά, στους όρχεις. Εφόσον υπάρξει υποψία κρίνεται απαραίτητη εξέταση στην περιοχή του πρωκτού καθώς και ενδοπρωκτικά. Η μέθοδος της πρωκτοσκόπησης είναι απαραίτητη για την διάγνωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων.Στη γυναίκα που εμφανίζει κονδυλώματα απαιτείται λεπτομερής έλεγχος στα έξω και έσω χείλη του αιδοίου, στη κλειτορίδα, στην περιοχή του κόλπου καθώς επίσης και στην περιοχή του πρωκτού και ενδοπρωκτικά.
  • Τέστ οξικού οξέως. Ο ιατρός εμβρέχει την περιοχή του δέρματος με οξικό οξύ για να εντοπίσει σημεία που έχουν μολυνθεί απο τον ιό. Η μέθοδος αυτή χρησιμεύει στον εντοπισμό κονδυλωμάτων που δεν είναι ορατά ή δύσκολα να αναγνωριστούν δια γυμνού οφθαλμού στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή στην περιοχή του πρωκτού. Σε περίπτωση που υπάρχει μόλυνση απο κονδυλώματα οι περιοχές αυτές εμφανίζουν λευκωπό χρώμα.
  • Τέστ ΠΑΠ (Παπανικολάου). Ο ιατρός συλλέγει δείγμα κυτταρικού ιστού από την περιοχή του τράχηλου ή της μήτρας το οποίο και υποβάλλεται σε εργαστηριακή ανάλυση.
  • Τέστ DNA. Το τέστ αυτό μπορεί να διακρίνει το γενετικό υλικό δεκατριών γονότυπων υψηλού κινδύνου του ιού, συμπεριλαμβανομένων των γονότυπων 16 και 18, από δείγματα κυτταρικού ιστού που παίρνονται από την περιοχή του τράχηλου της μήτρας. Εάν το τέστ DNA δείξει μόλυνση με υψηλού κινδύνου τύπο του ιού υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου.

MEGALASER

Ιατρικό Κέντρο MEGALASER
Θεραπευτικό Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας

Κεντρικό: Μπουμπουλίνας 8,
Αθήνα (όπισθεν Πολυτεχνείου)

Υποκατάστημα:
25ης Μαρτίου 25,
Χολαργός - Παπάγος

τηλ.: 210 3648022, 210 3648023

Κερατεα Λαύριο κτήμα οικεία
τηλ./fax: 210 8944417